Meldingen

Een overzicht van alle meldingen.

boek 650 jaar Poperingevaart nog te verkrijgen

In 2017 was het 650 jaar geleden dan de Poperingevaart werd gegraven om het toenmalige textielcentrum te verbinden met de IJzer en de zee. In het kader van een tentoonstelling hierover werd ook een brochure samengesteld. Deze brochure is uitgegroeid tot een boekje dat los van de tentoonstelling kan gelezen worden. Het is een relaas  over 650 jaar lokale economische geschiedenis.

Westgids schreef de tekst, de Poperingse fotoclub zorgde voor veel mooie foto’s en Hadewych Becuwe vormde tekst, oude archiefafbeeldingen en recente foto’s tot een fris geheel van 50 bladzijden.

In dit boekje worden volgende onderwerpen behandeld:

  • de ontstaansgeschiedenis van de Poperingevaart in samenhang met de wolindustrie
  • de technische uitdagingen bij de kanalisatie van de Vleterbeek met veel aandacht voor de drie overdrachten
  • de regeling van het debiet, de Poperingse haveninfrastructuur  en de bruggen over de Vaart
  • de financiering van het project en de aanhoudende kosten van het onderhoud
  • de vaartuigen op de Poperingevaart en wat ze vervoerden
  • het einde van de scheepvaart en het blijvend belang van de Poperingevaart als onderdeel van de economische infrastructuur
  • de Poperingevaart in het achterland van het front tijdens de Eerste Wereldoorlog

Dit boek kan nog altijd besteld worden bij CO7, meer info

Wat van de Poperingevaart overblijft is opgenomen in het wandelnetwerk Hoppeland.

Over hoe het er op dit middeleeuws kanaal echt aan toeging, is nog iets te zien in de ‘Watergangs’ van Clairmarais (Saint-Omer). Als je daar ooit komt is een bezoek aan Les Faiseurs de Bateaux  een aanrader. Dit is een atelier waar nog altijd de ‘schuiten’ worden gemaakt zoals die voeger tussen Poperinge en de IJzer vaarden.

PROGRAMMA 650 JAAR POPERINGEVAART

klik hier voor het volledige programma rond 650 jaar Poperingevaart

 

Waarom bleef de oorlog maar duren?

Eind november 1916 pende de Poperingse oologskronikeur Albert Baert pessimistisch neer: ‘Het volk wordt weerom moedeloos. Nooit geen verbetering: de aanval in de Somme niet tegenstaande bovenmenselijke pogingen blijft steken in de modder. De Roumenen trekken gedurig achteruit. De Rus valt stil. Griekenland? Wanneer komt toch een einde aan die wrede oorlog!”

Daarom een nieuwe lezing over de oorlog die maar bleef duren.

BINNENKORT: MIJN EERSTE BOEK “STEENTJE MOLEN”

Eind september rolt hij dan eindelijk van de persen:

 

STEENTJE MOLEN

het verhaal van een molen, een boerderij en enkele huizen tussen Poperinge en Elverdinge.

 

Het kon niet uitblijven: het verhaal van  mijn eigen roots, de plaats ooit algemeen gekend als Steentje Molen.

 

Wat begon als een klein project om iets rond deze windmolen en de familie Gheeraert tijdens de Eerste Wereldoorlog te vertellen, werd door opzoekingen gedurende een jaar altijd ruimer. Deze molen is gebouwd in 1777, maar de geschiedenis van windmolens halverwege Poperinge en Elverdinge is ouder. Er  komen ook meer molenaars ter sprake dan enkel mijn overgrootvader en zijn zoons. Natuurlijk is wat er op die plaats, één van de dichtste van de frontlijn die altijd bewoond is gebleven, tussen 1914 en 1918 gebeurde centraal in het verhaal.

 

Het kleine project werd uiteindelijk een boek van 100 bladzijden met veel foto’s en afdrukken van oude kaarten. Voor de duidelijkheid van deze kaarten werd voor een groot formaat gekozen.

meer info

 

 

In onderstaande foto komt alles samen. Deze foto werd in 1915 gemaakt door een passerende Franse officier.  Vooraan liggen hoopjes granaten. Voor een goed begrip: Steentje Molen was een houten windmolen.

 

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

 

 

TENTOONSTELLING 450 JAAR BEELDENSTORM IN SINT-BERTINUSKERK TE POPERINGE VAN 10 AUGUSTUS TOT 11 SEPTEMBER

Tentoonstelling in de St-Bertinuskerk vanaf 10 augustus. Op de openingsdag is er een boekvoorstelling van verschillende publicaties van Guido Vandermarliere (over de Beeldenstorm), Dries van Hove (over de St⁻Bertinuskerk en Wido Bourel (Kinderen van de Beeldenstorm). Op 23 augustus vindt er een hagenpreek plaats door Jean-Paul van Bendegem. Op 4 september tijdens de Cyrusfeesten zijn er rondleidingen en op 11 september; Open Monumentendag eindigt de tentoonstelling.

NIEUWE LEZING: EEN GESCHIEDENIS VAN BIJNA 200 JAAR VLAAMSE BEWEGING

We hebben nu een gelaagde nationaliteit: en Europees en Belgisch en Vlaams. Over de specifieke Vlaamse geschiedenis wil deze lezing iets verduidelijken. Was 1830 anti-Vlaams? Als de beginnende Vlaamse Beweging cultureel was, hoe iemand als Gezelle hierin in passen? Wat was de shock van de Eerste Wereldoorlog voor de Vlaamse Beweging, en hoe zijn we van 11 november 1918, een dieptepunt voor de Vlaamse Beweging, toch tot de staatshervormingen gekomen?
Duur: 2 x 60 minuten
PRIJS: vanaf 120 EUR + verplaatsingskosten

klik hier voor meer info over lezingen van Westgids en reserveringen

13 NOVEMBER 2015 : LEZING ALBERT I & ELISABETH: EEN MINI-KONINKRIJK IN DE WESTHOEK

4 jaar lang woonde het koningspaar in de Westhoek, in een villa in de duinen van De Panne en enige tijd op de grootste hoeve van De Moeren. Wat maakte de koning, een halve Duitser, en de koningin, een volledige Duitse, zo populair? Albert I werd de koning-ridder genoemd. Was hij een generaal als de andere? De koning heeft gedurende vier jaar niet enkel geheerst, maar ook daadwerkelijk geregeerd. Was de koningin een verpleegster als de andere? En welke taal spraken ze? Deze vraag komt bij elke van onze koningen naar boven. Kwamen de koning en koningin echt in contact de gewone soldaten en burgers? Deze lezing toont de grote overdrijvingen die over het koninklijk paar de ronde deden, maar stelt ook dat hun populariteit inderdaad op hun grote nabijheid en toegankelijkheid gebaseerd was.

 

Deze lezing gaat door in CC Ghybe te Poperinge op vrijdag 13 november om 20.00 uur. Dit is een organisatie van VIVA-SVV ism Curieus Poperinge. Voor meer info, klik hier

 

Albert1koningin elisabeth verpleegster tekening

13 SEPTEMBER TOONT WESTGIDS VANAF 14.00 UUR DE BAYERNWALD SITE IN HEUVELLAND

Op zondag 13 september 2015, open monumentendag, staan meerdere oorlogssites in de kijker in de Westhoek. Ikzelf geef van 2 tot 6 uur uitleg op de Bayernwald site te Heuvelland (Wijtschate), die dag uitzonderlijk gratis toegankelijk. (Meer info)

Bayernwald is alleen al interessant omdat het één van de schaarse Duitse souvenirs aan de Grote Oorlog is. Hoe dit terug ontdekt werd, en in hoeverre het origineel is, zijn onderwerpen die ter plaatse worden toegelicht. Ik kan nu al verklappen dat de bunkers wel degelijk ongeveer 100 jaar oud zijn. De kans is zeer groot dat ze er binnen 10 keer 100 jaar nog aanwezig zullen zijn.

Ik kan ook nu al zeggen dat niettegenstaande de naam ‘Bayernwald’ de gekendste Beierse soldaat, hij bracht het zelf tot korporaal, nooit in deze loopgraven is geweest. Adolf Hitler was wel soms in de buurt, onder andere in Mesen.

Een beetje verder, in de vallei, ligt de Britse begraafplaats Croonaert Chapel Cemetery met slechts 74 zerkjes. Een must om samen te bezoeken. Dan kan je jezelf ervan vergewissen dat de Britten beneden zaten en de Duitsers boven. Wandelend van het één naar het ander lijkt dit nu niet zo spectaculair, maar indertijd was het hoogteverschil doorslaggevend, ook voor het comfort van de betrokkenen.

 

461_slide[1]

WWI_bunker,_Bayernwald[1]