kunstwerk ‘AGONIE’ te Vlamertinge

De Westhoek staat vol monumenten die aan de Eerste Wereldoorlog herinneren. Oude, soms nog moeilijk leesbaar, en recente. Westgids wil regelmatig een monument belichten.

De opener is het standbeeld ‘AGONIE’ van de Ieperse kunstenaar Luc Coomans dat in 2013 werd geplaatst op een rotonde in Vlamertinge. Het wil het dierenleed in de oorlog benadrukken, het paardenleed in het bijzonder. Dit recent monument herinnert er aan hoe anders we nu tegen deze oorlog aankijken dan de tijdgenoten. Begin 20ste eeuw waren paarden gebruiksvoorwerpen of investeringsgoederen, niet iets om veel compassie mee te hebben. De rel van de zomer 2015 over leeuw Cecil zou de soldaten in de loopgraven als totaal absurd zijn overgekomen. Toch is het dierenleed toen en nu gelijk, het werd enkel niet opgemerkt.

Volgens Frans Lignel op de inhuldiging toont dit monument ook voor wie per auto van Poperinge naar Ieper rijdt hoe de soldaten 100 geleden de overgang beleefden tussen de hemel in het veilige Poperinge en de hel rond Ieper. Voor mij toont het nog meer de grote afstand in waardepatroon tussen degenen die de oorlog beleefden en degenen die hem nu herdenken. Het is maar goed ook dat we evolueren. Wie zei ook alweer dat men aan de manier hoe iemand met dieren omgaat kan zien hoe hij of zij met mensen omgaat? Voor de maatschappij als geheel geldt dit ook.

 

Deel op