Het VOLKSBOEK VAN DEN GROOTEN OORLOG

Regelmatig wil ik een boek bespreken dat iets met de Eerste Wereldoorlog te maken heeft. Geen boek is meer geschikt om hiermee te starten dan het VOLKSBOEK VAN DEN GROOTEN OORLOG dat in 1978 door de Elfnovembergroep uitgegeven werd. Elfnovembergroep, een initiatief uit het Heuvelland, gemeente die toen nog maar net bestond.

Zestig jaar na de feiten werden een vijftigtal toen nog levende getuigen uit de Westhoek uitgebreid geïnterviewd en dit alles werd te boek gesteld. Een geschiedenisboek wilde dit niet zijn, dit werd ook uitdrukkelijk zo vermeld. De herinneringen waren na 60 jaar teveel vertroebeld en door latere gebeurtenissen beïnvloed om echt betrouwbaar te zijn.  Als ‘document humain’ heeft het zijn gelijke niet. Het boek, en het initiatief erachter, heeft meer dan iets anders ervoor gezorgd dat eind jaren 1970 lokaal in de Westhoek de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog begon te herleven. De kennis over dit traumatisch verleden zou niet verdwijnen met de laatste ooggetuigen. Het mag dan geen geschiedenisboek zijn, het boek is zeker zelf geschiedenis geworden.

Het is bijna  niet meer te vinden, misschien nog met veel geluk tweedehands.

Gegevens van mijn exemplaar: Volksboek van den Grooten Oorlog, Elfnovembergroep, een Malegijs uitgave, Kemmel, 1993, 370 blz.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Deel op