beeldenstorm

450 jaar geleden ook al religieus geweld in Westhoek

Als je vanuit Dranouter verder naar het zuiden gaat, kom je dit kruis tegen. Het herdenkt 3 geestelijken uit Reningelst, hoewel één van hen slechts koster was, die op deze afgelegen plaats op de huidige Frans-Belgische grens in de nacht van 11 op 12 januari 1568 vermoord werden.
Deze moord zelf was een uitloper van de gebeurtenissen die zich in de zomer 1566 in het Westkwartier voordeden. (Het Westkwartier is zo’n beetje de huidige Westhoek met een gelijk gebied in Frans-Vlaanderen erbij. Toen was de grens er nog niet.) Deze gebeurtenissen worden zeer algemeen omschreven als de Beeldenstorm. Dit is net 450 jaar geleden. De Beeldenstorm was een gevolg van een economische crisis zonder weerga, een klimaat crisis, en een crisis van het geloof, of alles wat men daar toen onder verstond. Ook de internationale politiek had een invloed: een te zwak bestuur in Frankrijk, een te sterk in Engeland en voor alles: een te traag eigen bestuur, dat meer in Madrid dan in Brussel zat. En het geloof dat er gemakkelijke oplossingen waren voor moeilijke problemen.
Om deze gebeurtenissen te plaatsen in hun tijd, de actualiteit is nooit veraf, is er van 10 augustus tot 11 september een tentoonstelling hierover in de Poperingse Sint-Bertinuskerk. Meer info vind je hier.
Deze tentoonstelling is elke dag open, behalve bij kerkelijke diensten. De toegang is gratis. Westgids verzorgt wel vanaf 11 augustus tot 10 september geleide bezoeken aan deze tentoonstelling voor verenigingen en groepen of geïnteresseerde individuen. Er wordt toegelicht wat op de tentoonstelling te zien is en de oorzaken, achtergronden en gevolgen worden kort geschetst. Om te weten wanneer het kan en aan welke voorwaarden, stuur me een mailtje door hier te klikken
Westgids is voor het overige nog altijd regiogids voor de Westhoek en gastspreker rond de Eerste Wereldoorlog en andere historische onderwerpen.

vanwege
Johan Gheeraert

info@westgids.be       0478 / 28 03 40
www.westgids.be

Deel op