1918 – The Final Offensive (tentoonstelling op 3 locaties)

Vanaf 11 november, binnen 6 maand, zullen we alom horen dat die dag de actuele geschiedenis begonnen is. (Westgids heeft een boeiende lezing over het belang van deze datum.)

Maar 11 november 1918 kwam niet uit de lucht vallen. Eerst waren er de vruchteloze, zelf wanhopige, pogingen van het Duitse Rijk om in het voorjaar van 1918 de oorlog alsnog met een klinkende overwinning te beƫindigen. Zo ook de poging in april 1918 om het front in Vlaanderen te doorbreken, poging die vastliep net over de Kemmelberg. Dit wordt in een tijdelijke tentoonstelling in het bezoekerscentrum in Kemmel herdacht.

In de zomer van 1918 bleek de mislukking van de Duitse voorjaarsoffensieven en werd met de steun van altijd talrijkere Amerikaanse troepen de tegenaanval ingezet. Vanaf 28 september vond het geallieerd groot offensief plaats, later het ‘eindoffensief’ genoemd. In enkele dagen vorderde men tussen Zonnebeke en Passendale meer dan een jaar eerder op dezelfde plaats in een paar maand. Meer hierover in een tijdelijke tentoonstelling in Villa Zonnedaele (onderdeel van het Memorial Museum Passendaele-complex).

Dit offensief werd in meerdere fases uitgevoerd. Naar wat later zou blijken de laatste van deze fases te zijn, vond plaats in en rond Waregem. Over de gevechten in Waregem en de doorslaggevende Amerikaanse inbreng hierin wordt meer verteld in een tijdelijke tentoonstelling in het bezoekerscentrum Hippo War bij de hippodroom in Waregem.

Meer info over deze tijdelijke tentoonstellingen.

Groepen die op een samenhangende manier twee van deze tentoonstellingen – of zelf alle drie- willen bezoeken kunnen altijd terecht bij Westgids.

Deel op